Winnaar Heinsiusprijs 2019

Lea Smidt (Universiteit Maastricht) heeft met haar scriptie Can Civil Society be Socially Engineered? The Influence of EU Democracy Aid on Civic Participation in Africa de Daniƫl Heinsiusprijs 2019 voor de beste politicologische masterscriptie gewonnen. In de scriptie vraagt Lea Smidt of democratische hulp van de EU in Afrika goed is voor de burgerparticipatie, of juist averechts werkt. Deze zeer uitdagende en relevante vraagstelling is onderbouwd met een enorme kennis van de literatuur. Om de vraag te beantwoorden gebruikt Smidt zowel multilevel regressie op data uit 36 Afrikaanse landen, als een inventief quasi-experiment in zes landen. De scriptie onderscheidde zich van andere zestien ingediende scripties met haar methodologisch innovatieve aanpak, aldus de jury.