Winnaar Els Witteprijs 2019

De winnaar van de Els Witte Jaarprijs voor het beste politicologische proefschrift 2019 is Koen Damhuis (Universiteit Utrecht). Hij kreeg op het politicologenetmaal 2019 de prijs uitgereikt voor het proefschrift dat hij aan het European University Institute (Florence) verdedigde: Roads to the Radical Right. Understanding Different Forms of Electoral Support for Radical Right-Wing Parties in France and the Netherlands. In de ogen van de jury onder leiding van Marcel Boogers (Universiteit Twente) waren de twaalf genomineerde proefschriften allemaal van goede wetenschappelijke kwaliteit. Koen Damhuis onderscheidde zich echter onder meer met zijn nauwgezette onderzoek van de tweets van Marine le Pen (Front National) en Geert Wilders (PVV) én uitgebreide interviews met hun aanhang. Dat bood verfijnd inzicht in de uiteenlopende motieven voor de electorale steun aan deze partijen.